Pressmeddelande:
2025-03-13
Bemanningsföretaget Agila ansöker om företagsrekonstruktion: ”Målet är att rädda verksamheten, jobb och samhällsviktiga tjänster”
Agila Group AB är ett av Nordens ledande företag för vårdbemanning och rekrytering inom hälsa, sjukvård och social omsorg. Verksamheten har bedrivits sedan 2008 men har nu hamnat i en akut likviditetssituation som tvingar styrelse och ledning att agera. Bolaget har ansökt om företagsrekonstruktion till Stockholms tingsrätt med syftet att skapa långsiktigt hållbara finansiella förutsättningar, rädda verksamheten, jobb och samhällsviktiga tjänster. Rekonstruktionen blev beviljad den 13 mars. Den dagliga verksamheten pågår som vanligt under rekonstruktionsprocessen utan att anställda, uthyrda konsulter eller uppdragsgivare ska påverkas.
Bakgrunden till situationen är en kraftig nedgång på marknaden de senaste året, huvudsakligen orsakad av regionernas begränsningar av inhyrning av vårdpersonal. Sedan början av 2024 har Agila vidtagit omfattande kostnadsbesparingsåtgärder och anpassat verksamheten för att parera de minskade intäktsvolymerna. Samtidigt har bolaget genomfört strategiskt viktiga investeringar i sitt affärssystem för att stärka verksamhetens långsiktiga konkurrenskraft. För denna investering har bolaget aktivt sökt externt kapital och haft en investerare nästan förankrad, men denne valde att dra sig ur i sista stund. Sammantaget tvingas nu styrelse och ledning att agera för att hantera likviditetsutmaningarna.
-Den kommande perioden handlar för oss om att sätta punkt för en svår tid som påverkat hela branschen. Tyvärr har vi en ryggsäck med gamla skulder som tynger ned likviditeten som vi nu måste hantera. Verksamheten har en frisk kärna så det finns goda förutsättningar att vi ska kunna klara av den här situationen, säger Henrik Ottemo, vd Agila Group.
Företagsrekonstruktion är ett instrument för företag som har likviditetssvårigheter men som på sikt har goda möjligheter att leva vidare. Under rekonstruktionen får företaget tid på sig att ombilda och återuppbygga sin ekonomi och verksamhet. De sker steg för steg enligt en utstakad process som anges i lagen och sker i samarbete med en rekonstruktör som godkänns av tingsrätten. Det är fortfarande ordinarie styrelse och ledning som företräder och ansvarar för verksamheten under rekonstruktionen.
-Det är ett tråkigt och tufft beslut att ansöka om rekonstruktion men vi måste skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för bolaget så att vi kan rädda jobb och verksamheten. I det korta perspektivet är det tråkigt att fordringsägare riskerar att påverkas men långsiktigt så markerar det här en vändpunkt som kan göra oss starkare och stabilare som leverantör och arbetsgivare, säger Henrik Ottemo, vd Agila Group.
Nils Åberg från advokatfirman Carler är utnämnd till rekonstruktör. Under processen fortsätter verksamheten som vanligt. Redan vid ansökan om företagsrekonstruktion får företaget skydd mot konkurs och att avtalsparter häver avtal. Samtliga aktiva bolag inom koncernen berörs av rekonstruktionen, med undantag för Agila Hälsa.
Vid frågor kring rekonstruktionsprocessen, tveka inte att kontakta Peter Nilsson på
08-410 725 37 eller via e-post på
peter.nilsson@agila.se.
Ta gärna del av nedan informationsmaterial:
Vanliga frågor & svar för våra konsulter
Vanliga frågor & svar för våra kunder